FAQ: Veel gestelde vragen

Wij hopen u met behulp van de informatie op deze site, voldoende geïnformeerd te hebben. Om eventuele vragen of misverstanden te beantwoorden, hebben we de onderstaande FAQ opgesteld. 

1 Problemen bij het bestellen
1.1 Er is iets misgegaan met mijn betaling. En toch ontvang ik een bevestigingsmail.

Als er iets mis is gegaan met de betaling, bijvoorbeeld via iDEAL, wordt de bestelling niet verwerkt. U kunt het automatisch gegenereerde bericht in dit geval negeren en de bestelling opnieuw plaatsen.

 

2 Somnoblue veel gestelde vragen over de slaapbrillen (Deel I: Dagdienst)
2.1 Waarom ziet de bril er uit als een veiligheidsbril? Kan het niet wat hipper?

De receptoren in uw ogen die gevoelig zijn voor het blauwe licht en verbonden zijn met uw biologische klok, bevinden zich in de periferie van uw zichtveld. Om effectief te zijn, dienen de brillen het licht van de zij- en bovenkanten af te schermen. Normale ‘hippe’ zonnebrillen beschermen vaak slechts het centrum van uw visuele veld. Zie hier wat er kan gebeuren als kunstlicht van boven niet geblokkeerd wordt. 

2.2 Hoe lang dien ik de slaapbril te dragen voor het slapen gaan?

Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en genetische aanleg. Om het praktisch en haalbaar te houden, raden wij het vaak aan om de slaapbril ongeveer een uur voor het slapen gaan te dragen. Natuurlijk kan de bril ook langer gedragen worden, bijvoorbeeld 2 uur voor het slapen gaan. 

2.3 Kan ik de bril gebruiken in het verkeer?

Nee! Het wordt afgeraden om de slaapbril te gebruiken in het verkeer. Dit omdat het gebruik van de bril u slaperig kan maken, wat de verkeersveiligheid van uzelf en anderen in geding kan brengen. Indien u gebruik maakt van het openbaar vervoer, bijvoorbeeld na een nachtdienst, raden wij het wel aan. 

 

2.4 Dien ik de bril te dragen tijdens het slapen?

Nee, draag de bril VOOR het slapen gaan. U kunt de bril af zetten nadat u de lichten heeft uitgedaan in uw slaapkamer.  

2.5 Wat is het verschil tussen de SB-1, de SB-3 Plus en de SB-F1 Fit-over bril?

Alle modellen filteren minimaal 98% van het blauwe licht. Vergeleken de andere modellen heeft de SB-3 Plus een moderner design en zit hij het meest comfortabel. Ook filtert deze een iets groter deel van het blauwe licht (99,9%) en het groene licht tot 550 nm (86,25%). Zie hiervoor de afbeelding met de filtereigenschappen bij de product-pagina. Het blauwe licht wordt bij alle modellen met minstens 98% gereduceerd. Dit is ruim voldoende om melatonine een kans te geven om op te bouwen in de avond, nacht of vroege morgen. De modellen hebben een universele maat voor volwassenen. In tegenstelling tot veel andere brillen sluiten de Somnoblue brillen goed af en beschermen ze u van het licht vanuit elke richting. Op de product pagina’s van de brillen, kunt de afmetingen, foto's en overige beschrijvingen vinden. 
Draagt u een bril-op-sterkte? Dan kunt u gebruikmaken van de SB-F1 fit-over bril

2.6 Zal het dragen van de slaapbril mijn slaapproblemen na mijn nachtdiensten oplossen?

Het effect van de bril rondom uw ploegendienst is afhankelijk van vele factoren zoals de timing van het gebruik ervan ten opzichte van de stand van uw interne biologische klok. De stand van uw biologische klok hangt af van vele factoren zoals: uw chronotype zoals ochtend of avondmens, de aard van uw (ploegendienst)rooster, uw slaapgeschiedenis en eventuele jetlag status.

Indien u een of meerdere nachtdienst(en) heeft gedraaid en u overdag dient te slapen, staat uw biologische klok nog in de ‘dag-modus’ op het moment dat u overdag uw slaap probeert in te halen. Dit wordt ‘circadian misalignment’ genoemd. Gezien uw brein normaliter overdag vrij weinig melatonine aanmaakt en wel relatief veel cortisol (stress/activatie hormoon), zullen de slaapbrillen het probleem helaas niet volledig oplossen. Wat onze blauw licht filter brillen wel kunnen doen is u helpen om de kwaliteit van de eerste fase van uw slaap te verhogen.    

"Blauw ochtendlicht is goed om uw brein te activeren om zo de dagdienst vol energie te beginnen. Echter als u net terugkomt van een nachtdienst is dit blauwe licht alles behalve gunstig voor de kwaliteit van uw slaap overdag."

2.7 Kan ik gebruik maken van mijn smartphone, tv of pc als ik de bril gebruik?

Ja, u kunt nog gewoon gebruik maken van uw elektronica. De blauw licht filter zorgt ervoor dat u alles met een oranje tint zal waarnemen. Hier raakt u vanzelf aan gewend. Let wel op, probeer ook als u gebruik maakt van de slaapbril, om zo min mogelijk gebruik te maken van elektronica voor het naar bed gaan. Het houdt de hersenen namelijk te lang actief. Probeer wat ontspannends te doen voor het slapen gaan zoals het luisteren van muziek of het lezen van een boek. Probeer uw mobiele telefoon uit uw slaapkamer te houden. Indien u dit toch doet zet hem dan in de vliegtuigmodus.

2.8 Ik gebruik een blauw-licht-filter op mijn computer en telefoon, heb ik de bril dan wel nodig?

Het gebruik van een blauw-licht-filter zoals F.Lux zal u slechts gedeeltelijk helpen. Studies hebben aangetoond dat bij meer dan 95% van de mensen normale kamerverlichting al voldoende is om de aanmaak van het nachthormoon melatonine vrijwel volledig te onderdrukken. De blauw-licht-filters werken wel als ze worden gebruikt in een volledig donkere kamer. Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Melbourne uit 2019 blijkt dat het dimmen van de kamerverlichting niet voldoende is om het brein het natuurlijke nachtsignaal te geven. De blootstelling aan 30 lux kamerverlichting stelde de natuurlijke aanmaak van melatonine (het nachthormoon en krachtig antioxidant) gemiddeld met meer dan 70 minuten uit. Dit terwijl deze lichtintensiteit lager is dan wat er in de gemiddelde woonkamer (100 lux) en badkamer (300 lux) aanwezig is. 

2.9 Er lijkt wat mis te zijn met mijn bril, wat moet ik doen?

Is er iets mis met uw bril of de verzending? Stuur ons dan een email en we lossen het op.

3 Deel II: Meest voorkomende fouten bij het gebruik van een slaapbril tijdens je nachtdienst
3.1 Fout 1: Je gebruikt de slaapbril alleen na de nachtdienst

De slaapbril werkt het beste wanneer je hem zowel na een dag- als nachtdienst gebruikt, bij voorkeur 1 à 2 uur voor het slapengaan. Dus niet alleen na een nachtdienst! Door de slaapbril 's avonds consequent te gebruiken, helpt de oranje gloed het brein om zich beter voor te bereiden op slaap. Deze Pavlov-reactie treedt alleen op bij consistent dagelijks gebruik en verbetert de effectiviteit van je slaapritueel. Door de kwaliteit van de slaap ook rondom de dagdiensten te verhogen kun je er hiernaast ook voor zorgen dat de kans dat je met een slaapschuld aan de nachtdienstreeks begint kleiner wordt. Hierdoor ben je wat minder vatbaar voor vermoeidheid. 

3.2 Fout 2: Je denkt dat de slaapbril alle problemen met schermgebruik oplost

Probeer, zelfs als je de slaapbril gebruikt, het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan zoveel mogelijk te beperken. Gamen, werken en sociale media houden je hersenen namelijk te lang actief in de avond/nacht. Probeer voor het slapengaan ontspannende activiteiten te doen, zoals naar muziek luisteren of een boek lezen. Naast blootstelling aan licht zijn er nog veel andere factoren die je slaappatroon beïnvloeden, zoals stress, gedachten, verkeerde slaapgewoonten of depressie. Als je regelmatig last hebt van slaaptekort, neem dan contact op met je huisarts of een slaapspecialist.

3.3 Fout 3: Je verwacht dat de slaapbril het probleem van te vroeg wakker worden na een nachtdienst volledig oplost

Als je één of meerdere nachtdiensten hebt gedraaid en overdag moet slapen, staat je biologische klok nog in de 'dagmodus' op het moment dat je overdag je slaap probeert in te halen. Dit wordt circadian misalignment’ genoemd. Omdat je brein normaal gesproken overdag weinig melatonine aanmaakt en juist veel cortisol (het stress-/activatiehormoon), zal de slaapbril helaas dit probleem niet oplossen. Wat onze blauwlichtfilterbrillen wel kunnen doen, is helpen om de kwaliteit van de eerste fase van de slaap te verbeteren. Daarnaast kan de slaapbril de kwaliteit van de slaap rondom de dagdiensten helpen verhogen. Het is namelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk slaapschuld hebt wanneer je aan je nachtdienstreeks begint.

3.4 Fout 4: Je slikt melatonine zonder medisch advies

Somnoblue stelt je in staat om melatonine, ook wel het 'Dracula-hormoon' genoemd, op een meer natuurlijke wijze aan te maken, nog voordat de lichten in de slaapkamer uitgaan. Zonder het gebruik van de slaapbril is dit vaak pas optimaal mogelijk in het donker, wanneer de lichten uit zijn. Let op: we raden het af om melatoninetabletten te slikken. Vertrouw op je eigen natuurlijke aanmaak van dit nachthormoon. Gebruik melatonine tabletten alleen op basis van medisch advies. Bekijk ook ons Minicollege over het gebruik van melatoninepillen.

3.5 Fout 5: Je draagt de slaapbril in het verkeer

De oranje gloed van de slaapbril kan de alertheid verminderen. Daarom mag je de slaapbril niet in het verkeer dragen. Draag in plaats daarvan een donkere zonnebril wanneer je na een nachtdienst naar huis gaat. Vanaf het moment dat je thuiskomt tot het moment dat alle lichten in de slaapkamer uit zijn, kun je de slaapbril wel dragen. Dit is vaak korter dan 1 uur, maar alles is beter dan niets.