Project met AZ Alkmaar
- Geplaatst op
- Door AZ Alkmaar - november 2016
ZAANSTAD- Mees Bakker gebruikt ‘m elke dag, de slaapbril die onlangs werd geïntroduceerd bij zijn team. “Ik merk dat ik sneller in slaap val en dat ik dieper slaap. En ik had altijd moeite met opstaan, maar door de bril niet meer.
Project met AZ Alkmaar
Zie hier het volledige artikel via www.az.nl
Een jeugdspeler van AZ kampte een paar maanden geleden met een slaapprobleem. AZ was in die periode net in contact gekomen met slaapexpert Koos Meijer. Hij kwam met veel kennis over het onderwerp en de slaapbril, een middel dat het blauwe licht filtert dat uit onder meer smartphones, tablets en laptops komt. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine, het hormoon waarvan je slaap krijgt. De speler met het slaapprobleem ging de bril dragen en dat kwam zijn nachtrust duidelijk ten goede. Zijn herstel verliep beter en zijn mentale ontwikkeling ging vooruit.
Als een tierelier
“Het werkte als een tierelier”, zegt Bart Heuvingh, topsportbegeleider van de AZ Jeugdopleiding, enthousiast. “Dat zette mij aan het denken. Deze jongen had echt een slaapprobleem, maar misschien dat het ook wel van toegevoegde waarde kon zijn voor spelers zonder probleem. Nu gebruikt heel AZ Onder 16 sinds een paar weken het brilletje. Na een dag kreeg ik al een positieve reactie van een vader: ‘Ik weet niet precies hoe het zit, maar voor mijn zoon werkt het!’, zei hij tegen mij.”
Cruciaal
De bril met de oranje glazen werd niet lukraak aan de spelers gegeven met enkel de mededeling dat zij het brilletje een uur voor het slapen op moeten zetten. Al vanaf AZ Onder 12 is er aandacht voor slaap in het topsportontwikkelingsprogramma. Nu kreeg Onder 16 een workshop ter verdieping van de basiskennis. “Die gasten willen de top halen. Dat is hun droom. Slaap is op de weg daarnaartoe cruciaal. Het is belangrijk dat de jongens begrijpen waarom dat zo is.”
Geen broccoli
Tijdens de workshop werd onder meer verteld dat slaap het belangrijkste herstelmechanisme van het lichaam is, je reactievermogen erop vooruit gaat en dat je bij minder dan acht uur nachtrust tot zeventig procent meer kans op blessures hebt. “En er is een relatie met het vetpercentage”, voegt Heuvingh toe. “Als jij slecht slaapt, raken bepaalde hormonen (o.a. ghreline) uit balans waardoor je overdag meer honger krijgt. En dan niet trek in eiwitten en broccoli, maar in zoet en vet. Zo kan het zijn dat je keihard traint, maar het vetpercentage door een slecht slaappatroon hoog blijft. Verder zorgt voldoende goede slaap voor de aanmaak van testosteron en groeihormoon.”
Meijer: ‘Slaap wordt ondergewaardeerd’
Meijer, die na de workshop de door hem gesponsorde brillen uitdeelde, beaamt het belang van slaap. “Het is mijn missie om meer bewustzijn te creëren en de kwaliteit en efficiëntie van slaap te verbeteren. Een slechte nachtrust is namelijk heel ongezond. Er is nog maar weinig bewustzijn over dit onderwerp, ook in de sportwereld. Slaap wordt heel erg ondergewaardeerd. Ik heb meerdere clubs benaderd, maar behalve bij AZ wordt er nergens iets mee gedaan. De voetbalwereld is erg conservatief.”
Fitter en gezonder
In andere vakgebieden krijgt Meijer met zijn bedrijf KM Human Factors Engineering wél voet aan de grond. “In de olie- en gasindustrie zijn heel veel mensen met slaapproblemen”, vertelt hij over hoe het voor hem begon. “Die wilde ik oplossen. NASA doet dat al twintig jaar in de ruimtevaart, nu breng ik diezelfde methode naar andere groepen. Mijn doel is om mensen door het overdragen van kennis fitter en gezonder aan het werk te krijgen.”
Extra belangrijk
Meijer voorzag onder meer ook de landmacht al van nuttige info over het belang van slaap, maar nu is de topsportwereld aan de beurt. “Ik ga met het team van autocoureur Jeroen Bleekemolen werken en het is goed dat ik ook de AZ Jeugd hierin verder kan helpen. Het is mooi om te zien hoe jonge sporters met dit onderwerp omgaan. Voor hen is slaap extra belangrijk.”
Vlog
Over de slaapbril werd inmiddels al gevlogd door Bram Franken. De middenvelder ging met een GoPro op pad en legde zijn eerste ervaringen vast. Net als voor Mees Bakker waren deze positief. Meijer: “Met deze tool kunnen spelers de kwaliteit van hun slaap verhogen waardoor zij beter presteren, gezonder zijn, minder snel blessures oplopen en uiteindelijk verder komen als voetballer. Overigens zitten in AZ Onder 16 geen spelers met een slaapprobleem, maar dat maakt niet uit. Als de slaapkwaliteit nu een zeven krijgt, dan kun je dat naar een negen of een tien brengen. Als je de top wilt bereiken, gaat het om die paar extra procenten.”
Onze andere blogs
Zie hier de blogs over onze projecten met ADO Den Haag en Oranje onder 16
Zie hier het volledige artikel via www.az.nl