Melatonine bij borstvoeding
- Geplaatst op
- Door Koos Meijer
Wist je dat een baby de eerste vier maanden na de geboorte nog geen melatonine aan maakt? Moeders die kolven, dienen bij het geven van gekolfde moedermelk rekening houden met het tijdstip waarop ze de te geven moedermelk hebben gekolfd. Het wordt afgeraden om ’s avonds en ’s nachts gekolfde moedermelk overdag aan je baby te geven. Dit om zijn normale 24-uursritme niet in de war te brengen.
Melatonine bij borstvoeding
Wist je dat een baby de eerste vier maanden na de geboorte nog geen melatonine aan maakt en hierdoor dus afhankelijk is van melatonine uit de moedermelk? Omdat melatonine een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen, de bescherming tegen vrije radicalen en bij de ontwikkeling van een slaapwaak ritme is het geven van juist getimede borstvoeding van belang bij de ontwikkeling van het kind.
Melatonine heeft in het lichaam een 24-uursritme. ’s Nachts is de melatoninespiegel hoog en overdag laag. Uit onderzoek is gebleken dat moedermelk ’s nachts vijfmaal meer melatonine bevat dan moedermelk die overdag wordt verzameld.
Moeders die kolven, dienen bij het geven van gekolfde moedermelk rekening houden met het tijdstip waarop ze de te geven moedermelk hebben gekolfd. Het wordt afgeraden om ’s avonds en ’s nachts gekolfde moedermelk overdag aan je baby te geven. Dit om zijn normale 24-uursritme niet in de war te brengen.
Melatonine (een natuurlijke antioxidant) is in staat om een elektron af te staan zonder dat het zelf een vrije radicaal wordt. Zo kan melatonine effectief de schade aan gezond DNA en gezonde mitochondriën verminderen en zelfs herstellen [1],[2]. De blootstelling aan kunstlicht in de avond en nacht remt de natuurlijke aanmaak van dit belangrijke hormoon.
Melatonine is meer dan een slaaphormoon, het is een krachtig antioxidant en ruimt vrije radicalen op
Melatonine is een hormoon dat bij mensen en dieren in de epifyse geproduceerd wordt uit serotonine en, afhankelijk van de tijd van de dag, met een variërende hoeveelheid aan het bloed en het hersenvocht wordt afgegeven. Melatonine heeft onder andere invloed op je humeur, immuunfunctie, cholesterolgehalte en bloeddruk.
De belangrijkste, en bekendste, fysiologische functie van melatonine is echter het regelen en beïnvloeden van je 24-uursritme. Deze is vandaag de dag voor velen zeer onregelmatig, bijvoorbeeld door toedoen van onregelmatige arbeidstijden. Kort gezegd zorgt melatonine ervoor dat je lichaam zich desondanks toch kan aanpassen aan een een veranderend ritme, doordat het de interne hormonale milieu (aangestuurd vanuit onze ‘biologische klok’) helpt synchroniseren met externe, niet-biologische factoren als licht, temperatuur en sociale omgeving. Melatonine wordt niet alleen geproduceerd in de pijnappelklier, maar ook in het maagdarmkanaal, hersenen, lever, nieren, hart, witte bloedcellen en andere immuuncellen.
Een andere, vaak onderbelichte functie van melatonine is de zeer efficiënte antioxidatieve werking ervan. Melatonine is namelijk, zo blijkt uit onderzoek, zeer effectief in het vangen of onschadelijk maken van vrije radicalen. Door een chemische verbinding met vrije radicalen aan te gaan, worden deze geneutraliseerd. Melatonine is namelijk in staat om een elektron af te staan zonder dat het zelf een vrije radicaal wordt. Zo kan melatonine effectief de schade aan gezond DNA en gezonde mitochondriën verminderen en zelfs herstellen [3],[4].
Melatonine is veel meer dan een slaaphormoon
De Somnoblue slaapbril maakt het voor u mogelijk om melatonine op een natuurlijke wijze aan te maken al voordat u de lichten uit doet in de slaapkamer. Zonder het gebruik van de bril is dit vaak pas mogelijk in het donker wanneer de lichten uitstaan in de slaapkamer. Let op. Wij raden het af om melatonine tabletten te slikken. Vertrouw op uw eigen natuurlijke aanmaak van dit nachthormoon.
Bronnen:
- Katzer, D., Pauli, L., Mueller, A., Reutter, H., Reinsberg, J., Fimmers, R., ... & Bagci, S. (2016). Melatonin concentrations and antioxidative capacity of human breast milk according to gestational age and the time of day. Journal of Human Lactation, 32(4), NP105-NP110.
- Hacışevki, A., & Baba, B. (2018). An Overview of Melatonin as an Antioxidant Molecule: A Biochemical Approach. In Melatonin-Molecular Biology, Clinical and Pharmaceutical Approaches. IntechOpen.
- Katzer, D., Pauli, L., Mueller, A., Reutter, H., Reinsberg, J., Fimmers, R., ... & Bagci, S. (2016). Melatonin concentrations and antioxidative capacity of human breast milk according to gestational age and the time of day. Journal of Human Lactation, 32(4), NP105-NP110.
- Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., ... & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017.
- Reiter, Russel, et al. Mitochondria: Central organelles for melatonin′ s antioxidant and anti-aging actions. Molecules23.2 (2018): 509.