Hoe melatonine beschermt bij hernia en rugklachten
- Geplaatst op
- Door Koos Meijer
- Geplaatst in hernia, Melatonine, rugklachten
Studies laten zien dat melatonine het ruggenmerg op verschillende vlakken beschermt. Zo helpt het de integriteit van het kraakbeen tussen de gewrichten te behouden. Ook voorkomt het apoptose, het afsterven van de cellen in het ruggenmerg. En hiernaast is melatonine is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer, en speelt hierdoor een belangrijke rol bij het herstel bij hernia’s.
De rol van blauw licht en melatonine bij de preventie en het herstel van rugklachten
Bij 50% van de mensen verkort de blootstelling aan 30 Lux licht (dit is dim kamerlicht) in de avond/nacht de afgifte van ons nachthormoon melatonine met 70 minuten of meer. Dit komt mede omdat er een extreem hoge variantie is in de 'blauw licht gevoeligheid'. Recente studies laten zien dat sommige mensen tot wel 50x gevoeliger zijn voor blauw licht in de avonduren dan anderen. Hier is genetisch bewijs voor gevonden.
De link met hernia’s en rugklachten
We maken significant minder lang melatonine dan dat we onder natuurlijke omstandigheden doen. Natuurlijk wil zeggen: Veel daglicht overdag, en een lange donkere avond en nacht zonder blauw licht. In de onderstaande video vanaf de 4e minuut "Een weekendje kamperen reset je biologische klok" licht ik hier een belangrijke studie over toe.
Melatonine en het ruggenmerg
Studies laten zien dat melatonine het ruggenmerg op vier vlakken beschermt:
1: Melatonine activeert de genetische expressie van collageen en Aggrecan. Collageen helpt de integriteit van het kraakbeen tussen de gewrichten behouden. Aggrecan is belangrijk voor de goede werking van gewrichtskraakbeen omdat het zorgt voor een gezonde (gel)structuur. De sterk verminderde aanmaak van melatonine is een belangrijke oorzaak dat ouderen verlaagde kraakbeen en botkwaliteit ervaren.
2: Melatonine voorkomt apoptose, het afsterven van de cellen in het ruggenmerg.
3: Melatonine activeert het ERK signaling pathway. En is betrokken bij de (remming van) celgroei. Dit is een van de redenen dat melatonine een grote rol speelt bij zowel de preventie als remming van tumoren. Zie ook mijn andere blog over het haakje met melatonine en kanker.
4: Melatonie is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer, en speelt hierdoor een belangrijke rol bij het herstel bij hernia’s.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6914917/
Het advies voor fysiotherapeuten en osteopaten
Het advies voor mensen met rugklachten: Verleng de natuurlijke aanmaak van melatonine door de Somnoblue slaapbril in de avond te dragen vanaf 20:00 uur. Zorg er hiernaast voor dat je voldoende ochtend en daglicht meepakt. Naast een effect op melatonine zal consistent gebruik van de oranje bril het slaapritueel versterken en het brein conditioneren voor een goede nachtrust.
Melatonine, veel meer dan slechts een ‘slaap hormoon’
Benieuwd hoe de slaapbril werkt? Bekijk het bovenstaande minicollege.
Let op: Melatonine tabletten: baat het niet, het schaadt mogelijk wel
Somnoblue maakt het voor u mogelijk om melatonine 'het Dracula hormoon' op een natuurlijke wijze aan te maken al voordat u de lichten uit doet in de slaapkamer. Zonder het gebruik van de bril is dit vaak pas optimaal mogelijk in het donker wanneer de lichten uit staan in de slaapkamer. Let op. Wij raden het af om melatonine tabletten te slikken. Vertrouw op uw eigen natuurlijke aanmaak van dit nachthormoon. Gebruik melatonine tabletten alleen op basis van medisch advies. Lees ook “Melatonine tabletten: baat het niet, het schaadt mogelijk wel”.
Conclusie
De Somnoblue-bril gaat verder dan alleen slaap: de bril draagt bij aan je algemene lichamelijke gesteldheid. Doordat het de natuurlijke aanmaak van het belangrijke natuurlijke antioxidant melatonine bevordert en daardoor vrije radicalen opruimt, draagt de bril ook bij aan je algemene fysieke en daardoor ook mentale gesteldheid. Melatonine werkt op verschillende vlakken positief op het herstel van het ruggenmerg en helpt bij de preventie en het herstel bij hernia's. Ook helpt melatonine om de mitochondriën, de energiefabriekjes in de cellen, gezond te houden en te beschermen tegen oxidatieve stress.
Dankzij dag- en kunstlicht worden we gedreven tot optimale prestaties; licht houdt ons scherp en attent. Toch wordt het belang van duisternis en slaap voor onze gezondheid al jaren onderbelicht. Goed slapen is niet alleen fijn omdat je goed uitgerust wakker wordt. Tijdens de slaap, maar ook in de fase daarvoor, vinden namelijk ook belangrijke, elementaire fysiologische processen plaats in het lijf, die in grote mate bijdragen aan onze gezondheid. Het wordt dus tijd dat we onze slaap, en de behoefte aan donker, echt serieus gaan nemen.
Bronnen:
Chellappa, Sarah L., et al. "Human melatonin and alerting response to blue-enriched light depend on a polymorphism in the clock gene PER3." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 97.3 (2012): E433-E437.
Ge, J., Zhou, Q., Niu, J., Wang, Y., Yan, Q., Wu, C., ... & Zou, J. (2019). Melatonin protects intervertebral disc from degeneration by improving cell survival and function via activation of the ERK1/2 signaling pathway. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019.
Gooley, Joshua J., et al. "Exposure to room light before bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 96.3 (2010): E463-E472.
Hacışevki, A., & Baba, B. (2018). An Overview of Melatonin as an Antioxidant Molecule: A Biochemical Approach. In Melatonin-Molecular Biology, Clinical and Pharmaceutical Approaches. IntechOpen.
Li, Y., Li, S., Zhou, Y., Meng, X., Zhang, J. J., Xu, D. P., & Li, H. B. (2017). Melatonin for the prevention and treatment of cancer. Oncotarget, 8(24), 39896.
Phillips, A. J., Vidafar, P., Burns, A. C., McGlashan, E. M., Anderson, C., Rajaratnam, S. M., ... & Cain, S. W. (2019). High sensitivity and interindividual variability in the response of the human circadian system to evening light. Proceedings of the National Academy of Sciences, 116(24), 12019-12024.
Wang, Y., Wang, P., Zheng, X., & Du, X. (2018). Therapeutic strategies of melatonin in cancer patients: a systematic review and meta-analysis. OncoTargets and therapy, 11, 7895.