De effecten van melatonine bij de behandeling van Long Covid
- Geplaatst op
- Door Koos Meijer
Melatonine wordt afhankelijk van de dag/nacht cyclus en de blootstelling aan licht aangemaakt in de hersenen, maar minder bekend is dat het ook direct in de mitochondriën van elke lichaamscel wordt geproduceerd. Deze lichaamseigen melatonine fungeert als een krachtige antioxidant en helpt het lichaam beschermen tegen schadelijke eiwitten en reactieve zuurstofcomponenten (ROS) die vrijkomen tijdens ontstekingsprocessen zoals bij COVID-19.
Het herstelproces van Long Covid
Long Covid is een complex en vaak langdurig herstelproces waarbij verschillende systemen in het lichaam worden aangetast. Een van de kernproblemen die bij Long Covid wordt waargenomen, is een verstoring van de mitochondriën. Deze kleine, maar essentiële onderdelen van onze cellen zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suikerbestanddelen in energie. Gezonde mitochondriën zijn cruciaal voor het goed functioneren van ons lichaam en onze algehele vitaliteit.
Melatonine speelt een cruciale rol bij het beschermen van mitochondriën tegen schadelijke invloeden. Dit hormoon, dat vooral bekend staat als slaaphormoon, speelt een essentiële rol in het ondersteunen van het lichaam tijdens herstelprocessen. Melatonine wordt afhankelijk van de dag/nacht cyclus en de blootstelling aan licht aangemaakt in de hersenen, maar minder bekend is dat het ook direct in de mitochondriën van elke lichaamscel wordt geproduceerd. Deze lichaamseigen melatonine fungeert als een krachtige antioxidant en helpt het lichaam beschermen tegen schadelijke eiwitten en reactieve zuurstofcomponenten (ROS) die vrijkomen tijdens ontstekingsprocessen zoals bij COVID-19.
Melatonine en Long Covid
Onderzoek suggereert dat de hoeveelheid melatonine in het lichaam mede bepaalt hoe goed het lichaam in staat is om zich te verweren tegen ontstekingsprocessen en hoe effectief herstel kan plaatsvinden. Voor mensen met Long Covid kan een lage melatoninespiegel een extra uitdaging vormen. Theoretisch wordt aangenomen dat een lage melatoninespiegel niet alleen het risico op ernstige klachten verhoogt bij een COVID-19-infectie, maar ook een rol kan spelen bij het ontwikkelen van langdurige symptomen zoals vermoeidheid en slaapproblemen. Melatonine is niet patenteerbaar en goedkoop; daarom heeft de farmaceutische industrie weinig reden om het gebruik ervan aan te moedigen.
Hoewel niet iedereen met een lage melatoninespiegel direct slaapproblemen ervaart, bestaat er een duidelijk verband tussen chronische slaapproblemen en lage melatoninespiegels. Juist in de avonduren is het belangrijk om de natuurlijke melatonineproductie te ondersteunen om het lichaam optimale kansen te bieden voor herstel.
Hoe oranje slaapbrillen kunnen helpen
De Somnoblue slaapbril biedt een eenvoudige en effectieve manier om de onderdrukking van melatonine in de avonduren door kunstlicht te voorkomen. Deze brillen filteren 99,9% van het blauwe licht (<530 nanometer), dat anders de aanmaak van melatonine in de avonduren kan verstoren. Een recente studie gepubliceerd in BMC Neuroscience in 2024 laat zien dat het filteren van blauw, violet, indigo en groen licht met een slaapbril leidt tot een significante reductie in beta-activiteit. Dit wijst op een rustiger brein en heeft een kalmerend effect. Dit kan helpen bij het afschakelen in de avonduren wat de kwaliteit van slaap en herstelprocessen bevordert.
Let wel op, de effecten van (kunst)licht op de biologische klok en melatonine variëren, sterk tussen personen. Sommige mensen zijn tot 50 keer gevoeliger voor blauw licht in de avond, dan de ander. Daar is genetisch bewijs voor gevonden.
Voor mensen met Long Covid kan dit een waardevolle aanvulling zijn op bestaande behandelingen. Het verbeteren van de slaapkwaliteit en het ondersteunen van de natuurlijke melatonineproductie biedt een extra hulpmiddel in het vaak uitdagende herstelproces. Bovendien kan de rustgevende werking van de bril bijdragen aan een algehele vermindering van stress en spanning in de avonduren, wat eveneens gunstig is voor het herstel.
Discussie over blauw licht
Helaas staan nog veel wetenschappers kritisch tegenover het gebruik van blauwlichtfilterende brillen in de avond. Maar stel je voor: wat als een denktank van 247 experts op dit gebied hun conclusies zou delen? Dit is nu werkelijkheid geworden. Wetenschappers die gezamenlijk 2.697 peer-reviewed artikelen over licht, de biologische klok(ken) en slaap hebben gepubliceerd, zijn tot de volgende conclusies gekomen op basis van wetenschappelijke bevindingen.
Blauw licht (460-495 nm) in de avond (in de drie uur voor het slapengaan):
- verstoort de nachtelijke slaap meer dan even fel 'blauwarm' licht,
- vertraagt de circadiane klok meer,
- onderdrukt de melatonineproductie meer,
- en verhoogt het risico op obesitas, kanker en diabetes ten opzichte van 'blauwarm' licht.
In de avonduren dient blauw (LED) licht volledig vermeden te worden, en overdag dienen mensen vaker naar buiten te gaan voor optimale gezondheid, slaap en bioritme.
De studie: Moore-Ede et al (2023): Lights should support circadian rhythms: evidence-based scientific consensus
In de bovenstaande grafiek wordt de natuurlijke lichtintensiteit (in melanopic lux) in het geel aangegeven. De grijze lijnen tonen de lichtintensiteit aan waaraan wij binnenshuis worden blootgesteld. Het gebrek aan een natuurlijk avondsignaal zonder blauw licht heeft een negatieve invloed op onze biologische klok en de slaap. Lees het volledige artikel in Nature. Bron Cain et al., 2020
Blauw licht vervuiling
De laatste honderdduizend jaar leefde de mens onder slechts één lichtbron: de zon. We stonden op in fel en helder daglicht (3000 – 15000 lux) en gingen een aantal uren na zonsondergang in het donker (minder dan 0,1 lux) naar bed. De evolutie heeft ons voorgeprogrammeerd volgens dit oude, nooit veranderende schema.
De relatief recente uitvinding van kunstverlichting veranderde het natuurlijke schema van licht en donker voorgoed. De meesten van ons brengen de dagen nu vooral binnen door, in relatief zwak licht (150 – 300 lux). In plaats van onze avonden en nachten zoals vroeger door te brengen in het donker, brengen we die tijd door in helder en onnatuurlijk licht (30-150 lux). Door dit alles missen we het signaal dat de natuur vroeger zelf gaf: ‘het is donker, tijd om te gaan slapen!’. Dit heeft een negatief effect op onze gezondheid en slaap.
Samenwerking met coaches en zorgverleners
Als ondernemer met jarenlange ervaring in het verbeteren van slaapgezondheid, zie ik veel potentie in een samenwerking met bedrijven en coaches die gespecialiseerd zijn in de behandeling van Long Covid. De oranje slaapbrillen van Somnoblue kunnen een praktische aanvulling zijn op bestaande programma’s.
Wilt u meer weten over hoe onze oranje slaapbrillen kunnen bijdragen aan het herstel van uw cliënten? Neem gerust contact op voor meer informatie of om een samenwerking te bespreken.
Bronnen
Castle, R. D., Williams, M. A., Bushell, W. C., Rindfleisch, J. A., Peterson, C. T., Marzolf, J., ... & Mills, P. J. (2021). Implications for systemic approaches to COVID-19: effect sizes of remdesivir, tocilizumab, melatonin, vitamin D3, and meditation. Journal of Inflammation Research, 4859-4876.
Cardinali, D. P., Brown, G. M., & Pandi-Perumal, S. R. (2022). Possible application of melatonin in long COVID. Biomolecules, 12(11), 1646.
Jarrott B, Head R, Pringle KG, Lumbers ER, Martin JH et al 2022 . ‘LONG COVID’ – A hypothesis for understanding the biological basis and pharmacological treatment strategy. Pharmacol Res Perspect. 2022 Feb;10(1):e00911.
Moore-Ede et al (2023): Lights should support circadian rhythms: evidence-based scientific consensus
Su, W. L., Wu, C. C., Wu, S. F. V., Lee, M. C., Liao, M. T., Lu, K. C., & Lu, C. L. (2022). A review of the potential effects of melatonin in compromised mitochondrial redox activities in elderly patients with COVID-19. Frontiers in Nutrition, 9, 865321.
Han, Q., Zheng, B., Daines, L., & Sheikh, A. (2022). Long-term sequelae of COVID-19: a systematic review and meta-analysis of one-year follow-up studies on post-COVID symptoms. Pathogens, 11(2), 269.
Wiebe Braam (2023): Melatonine en Long Covid - https://melatonine.nu/2022/09/14/melatonine-en-long-covid/